Coronavirus

Huisregels
-Kom niet naar de praktijk zonder vooraf telefonisch contact met ons te hebben gehad.
-Kom zo veel mogelijk alléén naar de praktijk. Uitgezonderd kinderen <18 jaar of zorgbegeleiders.
-Houd voldoende afstand in de wachtkamers en de loop routes.
-Per maandag 5 juli is het ook bij ons niet meer verplicht om een mondkapje te dragen. Wij houden ons zo veel mogelijk aan de 1.5 meter afstand. Soms is dit niet mogelijk, dan dragen wij een mondkapje. U mag zelf kiezen of u een mondkapje wil dragen.

Gaat mijn afspraak door?
Wanneer u een reeds geplande afspraak heeft opstaan kan deze gewoon doorgaan, mits u geen klachten heeft van verkoudheid/hoesten/ kortademigheid en/of koorts. Ook bij lichte klachten moet u afzeggen.
Twijfelt u of u kunt komen, neem dan contact op met de doktersassistente.

Testen op coronavirus
U kunt zich laten testen op het coronavirus door te bellen met de GGD 0800-1202 (van 8 tot 20 uur) of door u aan te melden op de website van de rijksoverheid coronatest.nl. Hiervoor moet u inloggen met uw digiD.
Wij adviseren om u of uw kinderen te laten testen op het coronavirus wanneer u 1 of meerdere klachten ervaart zoals: Neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging tot 38 graden Celsius, plotseling verlies van reuk of smaak. Blijf dan thuis tot de uitslag bekend is. Doe geen boodschappen en ontvang geen bezoek.
Heb je naast de milde klachten (zoals bovenstaand) ook koorts (38 graden Celsius of hoger) en/of benauwdheid? Dan mogen ook huisgenoten niet naar buiten tot de uitslag van de test bekend is; Als de huisgenoten ook klachten hebben, dan laten zij zich ook testen.

Een afspraak en corona klachten?
Heeft u reeds een afspraak en heeft u 1 of meerdere klachten gekregen zoals onbekende neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, koorts, plotseling verlies van reuk of smaak? Bel dan de afspraak af.
Wilt u juist een afspraak omdat u deze klachten heeft, bel dan met de doktersassistente. U zal telefonisch advies krijgen of soms een afspraak op ons speciale spreekuur aan het einde van de dag.

Hoe krijg ik toegang tot evenementen en dergelijke?
Met de QR code van de corona check app of website kun je toegang krijgen tot evenementen en per juli kun je hiermee waarschijnlijk ook naar bepaalde landen reizen. Hiermee kun je een bewijs van een coronatest of -vaccinatie laten zien. Lukt het u niet om hiermee een QR code te maken? U kunt hulp vragen via telefoonnummer 0800-1421 van de helpdesk. Ze zijn bereikbaar van 8.00-20.00 uur.

Corona vaccinatie
Voor vragen over het corona vaccin kunt u bellen met 0800-1351. Tussen 08:00 en 20:00 uur bereikbaar. Of kijk op de website van rijksoverheid.nl. Op de website thuisarts.nl staat een duidelijk leesbare uitleg. Op de website van Steffie.nl ziet u een makkelijk te begrijpen video hierover.
In deze folder van de overheid wordt de vaccinatie uitgelegd.
Twijfelt u of u zich laat vaccineren? kijk dan op deze website van Rijksoverheid.nl
Als u Corona heeft gehad, dan hoeft u maar 1 vaccinatie te krijgen.

Wil je een vaccinatie?
Na 23 juli mag je zonder afspraak naar de Roda hal in Kerkrade gaan op Europaplein 1. Zie voor meer info op de website van de GGD Zuid Limburg.

Wilde je eerder geen Astra Zeneca, maar wel Pfizer vaccin?
De mensen die voor 9 maart of 25 mei een uitnodiging van ons hadden gekregen voor het vaccin van Astra Zeneca, maar deze niet wilden, kunnen nu zelf naar de GGD bellen voor vaccinatie met het Pfizer vaccin. telefoonnummer 088-8805005 of online via coronatest.nl. Dan moet je inloggen met digiD.

Heeft u een afspraak voor uw tweede vaccinatie met het vaccin van Astra Zeneca, maar wilt u liever het vaccin van Pfizer?
Dan kunt u vanaf 16 juli bij de GGD een afspraak maken. U belt dan 0800-7070. U kunt bellen volgens het schema van RIVM.nl. Let op dat u pas vanaf eind juli een afspraak kan krijgen bij de GGD. Bovendien kunt u meer bijwerkingen van het vaccin van Pfizer krijgen. Kijk voor meer informatie op deze link van rijksoverheid.nl. Wij vinden het erg fijn als u de afspraak bij ons afbelt via onze assistente op 045-5452712. En dus niet per mail zoals de GGD adviseert.

Vaccinatie door huisartspraktijk
Op 9 maart en 25 mei hebben wij onze eerste groep patiënten gevaccineerd met Astra Zeneca in de Rodahal. Dit was bij mensen met een bmi boven de 40 en bij mensen geboren in 1956, 1957 en bij een aantal mensen geboren in 1958.
Op dinsdag 25 mei en vrijdag 4 juni hebben we onze tweede groep mensen hun eerste Astra Zeneca vaccin gegeven. Dit zijn de mensen geboren in 1958, 1959 en 1960 en de bedlegerige mensen met geboortejaar 1960 of eerder. Ze krijgen hun tweede vaccin op dinsdag 20 juli en 3 augustus. We hebben de datum vervroegd omdat we de vaccins eerder geleverd krijgen en vele mensen willen bovendien het vaccin voor het begin van de zomervakantie krijgen.

Wat kan ik verwachten van vaccineren bij de Rodahal?
Kijk voor een film hierover op de website van youtube.nl.

Wanneer mag u het corona vaccin (nog) niet krijgen?
– De eerste 4 weken na een corona infectie.
– Als u 2 dagen na de vaccinatie onder narcose moet voor een operatie.
– Als u een temperatuur van 38,5 °C of hoger heeft.
– Als u door koorts een epilepsie aanval zal krijgen en dit niet wil.

Gebruikt u bloedverdunners?
– Druk de plek van de vaccinatie minstens 2 minuten af na de prik.
– Als u bij de trombosedienst bent moet uw INR de laatste 7 dagen gemeten zijn en 3,5 of lager zijn. Als de INR 3,6 of hoger was, maak dan een nieuwe afspraak.
– Gebruikt u Lixiana (edoxaban), xarelto (rivaroxaban), Eliquis (apixaban) of pradaxa (dabigratan) of injecteert u een bloedverdunner? U kunt dan de vaccinatie pas krijgen meer dan 6 uur nadat u deze bloedverdunner hebt genomen. Ook het eerste uur na de vaccinatie kunt u de bloedverdunner beter nog niet nemen. Als dit per ongeluk wel is gebeurd, druk dan de plek van de vaccinatie minstens 10 minuten af na de prik.
– Bij gebruik van andere bloedverdunners zoals carbasalaatcalcium of acetylsalicylzuur hoeft u alleen de plek van de vaccinatie minstens 2 minuten af te drukken na de prik.

Vervoer
Met de auto naar de Rodahal kan maar vanuit één richting. Vanaf de Kerkradersteenweg volgt u het bord V. De ingang om te parkeren is dan via de Diepenbrockstraat.
Heeft u problemen met vervoer naar de plek voor vaccinatie, dan kunt u impuls bellen op 045-5456351 om te vragen of een vrijwilliger van het project automaatje beschikbaar is. Voor meer informatie hierover, kijk op de website kerkradewijzer.nl. Ook kunt u Omnibuzz bellen, 0900-0699. U kunt een gratis rit krijgen als u 70 jaar of ouder bent. Als dit ook niet zou lukken, bel dan de doktersassistente voor de mogelijkheid om uw vaccinatie aan huis te krijgen door de GGD.

Voor meer informatie:
https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19 of
https://www.thuisarts.nl/corona
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/soorten-coronavaccins/astrazeneca
https://www.vilans.nl/leven-in-coronatijd-als-je-risico-loopt